MARIA FILOPOULOU
Artist
Ζωγράφος, Αθήνα, 1964
Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts (1984-1989) του Παρισιού με δάσκαλο το L Cremonini, και συνέχισε στην ίδια σχολή μεταπτυχιακές σπουδές στη χαρακτική με δάσκαλο τον Η. Hadad. Η ζωγραφική της κινείται με εξπρεσιονιστική διάθεση στο πλαίσιο των αναπαραστατικών τάσεων. Έδωσε αρχικά μια σειρά πορτρέτων, κυρίως αυτοπροσωπογραφιών, αλλά η θεματική της κάτω από τη γόνιμη επίδραση του S. Szafran επικεντρώθηκε κυρίως στην απεικόνιση εσωτερικών χώρων και θερμοκηπίων, κενών από την παρουσία του ανθρώπου. Δωμάτια, εργαστήρια, διάδρομοι, σκάλες, ανοίγονται ορμητικά μπροστά στο θεατή, εκθέτοντας την ακαταστασία, τη φθορά και την πνιγηρότητά τους. Το φως, είτε προέρχεται από εξωτερικές είτε απο Εσωτερικές του χώρου πηγές, διαχέεται λευκό από τα θαμπωμένα τζάμια, υποκίτρινο από τις λάμπες και διασκορπίζεται σε άπειρες μικρές αντανακλάσεις μέσα στους καθρέφτες, πάνω στις ρυπαρες πορσελάνες, διατρέχοντας τις πολυκαιρισμενες λαδομπογιές και τα βερνίκια των πατωμάτων ληστεύοντας στις σκιερές γωνιές και κατατείνοντας ολοένα και σε πιο γκρίζους και αποχρωματισμένους τόνους.
Σε μια επόμενη σειρά έργων της, με θέμα τα θερμοκήπια, παρατηρείται μια μετατόπιση της κλίμακας προς την περιοχή φωτεινότερο· και καθαρότερων χρωματικών ποιοτήτων. Σε αυτά τα έργα οι προσπάθειες της επικεντρώνονται σε έναν ιμπρεσιονισμό κλειστών χώρων που όμως ξεπερνά την απλή καταγραφή της περιπέτειας του φωτός, προς μια περιοχή αλληγοριών σχετικών μεβιώματα και αγωνίες για την αποξένωση, την ασφυκτική κενότητα και τη μοναξιά της εγκλωβισμένης σύγχρονης ιδιωτικής ζωής στους τεχνητούς χώρους των αστικών κέντρων.
Μετά το 1995 στράφηκε στο τοπίο και κύρος στη θαλασσογραφία δίνοντας εντυπωσιακές στην πανοραμικότητά τους συνθέσεις. Ως προέκταση αυτού του θεματικού ενδιαφέροντος της προέκυψε η σειρά με τους κολυμβητές που, αναζητώντας πάντα την πρωτότυπη οπτική γωνία και τα φωτιστικά εφέ, ζωγράφισε βλέποντας τους κάτω από την επιφάνεια του νερού. Φιλοτέχνησε επίσης μια σειρά μεγάλες συνθέσεις με παραλιακά τοπία. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές («Ώρα», 1990· «Eonnet-Dupuy», Παρίσι, 1991 «Ζουμπουλάκη», 1993,1996,1999· «Τερρακόττα», θεσσαλονίκη, 1994, 1998· Galerie «Flak», Παρίσι, 1997) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις («Blancs Man-teaux», Παρίσι, 1985′ «Esperides», Παρίσι, 1986 Salon de Vitry, Παρίσι, 1987· Vers Nouvel Humanisme, Centre Culturel de Villejuif, Παρίσι, 1990 Συλλογή Φρυσίρα, Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, Ζάκυνθος, 1992 «Ζουμπουλάκη», 1993,1994,1995 Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή, Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο, 1996- Art Athina, 1997· Εστίες του Βλέμματος, ΚΣΤ, Λάρισα, 1997 Ελληνική Τοπιογραφία, ΕΠΜΑΣ, 1998 κ.α.).
Έργα της βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ κ.α. Διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.